Friday, 1 April 2016

Pisau Cukur Road Trip



Ya haloo haloo haloo gaisss. It's been a long day tho. Okay ni sis ada citer nak share ni. Citer best punya hahaha...

Sebelum baca citer sis ni, first baca Bismillahirrahmanirrahim okay. Biar nanti korang betul betul focus into my story ni okay.

Syukur Alhamdulillah, my beloved very open minded about business friend, Nor Ayuni bt Awang, telah selamat diijab kabulkan bersama pasangan nya dari Kelantan, Awee *aku taktahu nama penuh suami dia* Jemputan yang paling aku dinanti-nantikan, technically the whole my classmates pun menanti kan jemputan istimewa ni. Barrakallah Ayuni, semoga berbahagia and be a good wife, and be a rich wife to your husband.

So yeah, this was my first road trip to negeri Pantai Timur, Kuala Terengganu. It was a very great and unforgettable memories and experiences road trip evaaaa! A very definitely absolutely Pisau Cukur Trip for me, for us! Hahahaha. Why I called it Pisau Cukur Trip? Bcoz there were so many ups and downs during the journey Kuala Terengganu - Bangi.

Tragedy 1
We off from Aliff's crib at 12.30pm. Tengah syok-syok sembang dewasa, gelak-gelak dalam kereta dengan punchline pum-pam-pum-pam dari Nabil, tetiba tayar kereta meletup kat highway Kerteh. Masa kejadian 14.25pm. Maka tersadai lah kami kat tengah hari panas buta kat tepi highway tu. Luckily ada abam peronda highway tu kebetulan lalu kat situ, then dorang datang tolong lah kami yang masih berstatus students ni tukar tayar. Tayar spare pulak pancit. Haduhhh bepak sedih weh. Owner kereta ni tak check betul2 ke semua kereta dia before bagi dorang ni sewa? Ya, memandangkan kita nak jalan jauh, dorang tak check betul2 ke? Haduhhh sabar jelaa weh. Benda dah jadi, sabar jela aku time tu.

Abam peronda highway tu kata pergi masuk Kerteh, cari workshop untuk pam tayar. We drove slowly to Kerteh. Terpaksa drive slow sebab tayar pancit. Sampai pekan Kerteh, pergi workshiop. Asalnya memang nak pam tayar je, tapi dorang tukar tayar baru terus sebab jauh lagi nak jalan. Terpkasa lah collect duit dari setiap dorang untuk bayar duit tayar tu. Tapi Nas dah deal dengan owner kereta pasal tayar spare yg pancit tu. Yelaa dah lah bagi sewa, tapi tayar spare pancit, then kitaorang pulak yang kena tayar meletup tu. Kira macam tak worth it la, sewa kereta tapi manfaat nya tak lengkap. So owner tu kata nanti claim balik duit tayar. Almost 1 jam jugak kat workshop tu. Dah setel semua benda, sambung semula perjalanan tertangguh tadi. Anas drive 100 km/h je, sebab risau tayar buat hal lagi.

Tragedy 2
Perjalanan yang lama membuatkan badan aku kebas-kebas, yelaa berjam jam duduk dalam kereta. Jauh perjalanan wohhh. Mahgrib pun kiteorang still lagi kat highway Bentong. Once dekat highway Genting Sepah, jalan jammed pulak. banyak pulak kereta kat situ. Maklumlah, hari tu hari Ahad. So semua yg dari utara and pantai timur lalu situ nak balik Keyell. So it was a bit packed la highway kat situ. Nak naik bukit lagi, memandangkan highway Genting Sepah agak berbukit sikit. So nak drive kereta naik bukit tu agak mencabar sikit. Tetiba temperature kereta almost reach the highest level masa naik highway tu. Mau tak gelabah satu kereta tu. Tunggu kereta tu berasap je lagi kau tahu.

Then we stopped at RnR Genting Sepah pukul 20.45pm. Fuhh nasib baik belum terlepas RnR tu lagi. Tangki air kereta almost kering, no wonder la temperature naik. Syukur dorang ada beli mineral wasser lebih. Aniq tambah air kat dalam tank and cool down the car for a while. We planned for overnight, since minyak kereta banyak lagi. And rugi kalau bagi kat owner dengan minyak yg weolls dah bayar tu. So weolls plan nak lepak overnight kat Keyell. Lepak2 kejap, pergi toilet kejap, selfie2 kejap, reply ws kejap, update moment kejap *that was obviously me* Then we continued our journey.

Tragedy 3
Masuk highway Kuantan memang sesak gila, banyak gila kereta. Dia takdelah jammed pack sangat, cuma banyak kereta and move with slow speed. Yelaa highway Kuantan tu turun balik dari naik bukit kat highway Gentaing Sepah tu. So had to slow down your car.

Unfortunately, Allah knows better. 

Ada sekor Myvi kuning ni suddenly break emergency depan kereta kiteorang. Then Anas tekan break tapi tayar drag forward then collide dengan belakang Myvi tu. Ya Allah, dia punya break tu aku menjerit "Ya Allah" kuat-kuat. Satu kereta menjerit. Sebab memang dekan sangat kami dengan Myvi tu. Tayar haus maka terlanggar la bumper depan dengan belakang Myvi tu.

Emergency signal dipasang, and we pull over kat tepi highway tu. Once the car stop, all the boys keluar kereta and having a very tegang negotiations with those Myvi's. Aku dengan Husna duduk diam-diam dalam kereta, ya bcoz we the girls right. Not nice to join the boys negotiates w them kat tepi highway ni. Dah la da malam, lagi la not nice kan. So I choose to sit quietly and hugging my bantal peluk tightly. I chit-chat w Husna to cool down my shocking feeling. That was so very freaky-unpleasant feeling tho. For Husna herself, she never been through all this obstacles during the journey to KL-Kelantan or Kelantan-KL. This was her first time too. First road trip with bunch of friends too. And never thought all these obstacles might happen to us. Kun faya kun.

After done negotiates w the Myvi's, they boys said no matter how genius you deal with them, it's obviously our fault. Bcoz we the one yang came from behind and hit them. Even you know that it was a sudden accident and you dah tekan break. But yeah, the blame still on us. At first the Myvi's asked for ganti rugi RM400. But the boys nego it to make it RM350.

We drove to Ampang to find ATM for Anas to cucuk the money. I felt pity on Anas bcoz his voucher-cash will get after this midterm holiday. It's my fault tho, I was mistaken about he and Thaqif yg guna ws dia to tell me to change his voucher to take after the holiday. So I was accidentally put Anas's name for "After The Holiday" batch. So yeah, he need to wait until after the holiday then he will get his RM220 cash. Since Anas the only one who didn't get the cash yet, I felt pity for him. He had to paid the RM350 to the Myvi using his own money.

Along the journey Ampang-Bangi, Nabil yang drive. Definitely our plan for overnight is automatic canceled! The car's bumper really messed up. Hood engine kemik sampai takleh buka. Kau expect apa nak overnight dengan bumper kereta hancursss macam tu? HUHU. We decided to straight away back to Bangi.

Puchong, my crib
Alang-alang dah lalu highway LDP untuk ke Bangi, I asked Nabil to drop me off to my house at Bandar Bukit Puchong 2. I wanna get home as soon as possible! Tak tenang rasanya duduk lama-lama dalam kereta tu actually. Macam-macam berlaku hari ni dengan dorang. The boys said that my face obviously turns into paled and white after we had the accident with that Myvi. Haha gila kau aku tak trauma. Yes, I used to banyak kali accident before this. And more worst than this. Tapi tulaa maybe this one aku kena dengan road trip yang jauh, dengan kawan-kawan. Not with your family members. So yeah, I was a bit shock, trauma, and shaking. No doubt.

Ini kalau my parents tahu aku kena tayar meletup, rising temperature car, and a sudden accident, confirm ibu membebel and marah gila dengan aku. Confirm lepas ni no more jalan jauh-jauh dengan members. No more road trip with boys. No more sewa kereta tanpa check every single thing. Huhu. Syukur Alhamdulillah, we all managed to face all those obstacles and Syukur I'm still alive. Syukur we all *Husna, Anas, Paan, Nabil, Nas, Aniq and Halimi* still alive!

So my resolution for this Pisau Cukur Road Trip story is...

you are exactly were Allah wants you to be right now. Every experience is part of His divine plan. All we have to do is always sabar and tawakal to Him. Live the life you love, love the life you life. 

Drive with care and sayangi nyawa anda. Anda mampu mengubahnya. Assalamualaikum ~