Friday, 15 August 2014

Just nothing


Guten morgen! ^w^ Alhamdulillah...today is another Friday, the master of all days come again. Sooo, what u up today, Farhana???

Me? Well today i have to get ready early to class because my first period is start at 7.45am. Now, aku tengah berada di dalam kelas CIT, TTO Miss Dahlia. Yeah yeah yeahh...I'm sneaking to online my blog using the computer lab to update my entry. Hehehehe.

Okay the TTO gonna start the lecturing. I better off now. Ohh ya later 1500pm I have NTC test. Wish me luck okay. Kbaiii ;)
Wednesday, 13 August 2014

Pinjam Laptop jap


Assalamualaikum ya sekalian semua. Sudah lama tak berblogging ye. Well, since being the GMi students ni I'm kinda busy with my colleague life; assigments, assesments, presentations, test, exam and also PBL. *PBL??? what is that huh?* Okay PBL stands for Problem Based Learning. First time dengar perkataan tu aku dah cuak tahap gaban dah. Dalam kepala aku pikir nanti banyak masalah kat GMi ni. HUHU *overthinking doh aku -_-* Konsep PBL ni dia nak melatih students berfikir secara tinggi dan meluas dalam menyelesaikan maslah. Bala bla bla bla bla.....sapa nak dengar pasal PBL ni.

Okay actually aku berpeluang on blog ni pun sebab aku kena jagakan kawan aku punya laptop ni, sementara dia pi solat jap. Tuan empunya blog ni nama dia Shahrul. Hahhh jangan fikir bukan2 ye. Shahrul is my group partner for Computer and Programming PBL 2. Kalau aku asyik banyak mentioned nama lelaki dalam for the next entry nanti korang jangan salah faham ye. Kat Gmi ni memang ramai bilangan siswa nya bebanding bilangan siswi nya. So, kami yang siswi kena pandai jaga diri lah nak bergaul dan berkawan dengan si lelaki ni. Batas pergaulan tu yang PALING PENTING KENA JAGA. *hahh hambek kau, caps lock terus!*

Kat GMi ni siswi nya boleh pegang ayat dialog dalam filem P.Ramlee tuh "Sekali petik, sepuluh yang datang tau!" HAHAHAHAH :D Tapi aku bukan jenis yang galok ye. I'm not kinda of girl yang suka seeking for boys attentions and trying to look cute in front them. That was sooooo not ME. Soooo uncharacteristic of ME. Kalau nak pun biarlah timba yang cari perigi. Jangan lah terbalik pulak. HUHUHU *self reminder*

Oh yaa sepekara lagi nak bagitau, i will not so active to update a new post at here. Now, aku active Instagraming je. What ever i see and saw, anything i do, anywhere i go i will directly post to Instagram. For those yang ada Instagram jugak meh lah share ID Insta korang. My Instagram ID is hannazamri . Korang click ye icon Instagram kat tepi blog aku ni. Korang nak aku follow back boleh tapi make sure korang follow aku then always online and always hit the LIKE button on my post. If not then what for you Instagraming??? Aku, setiap Instagramers yang aku follow, apa yang ada kat Home, semua yang aku scroll, semua aku 'tembak' like.

*Mana Shahrul ni? Lamanya solat..
.aku nak naik hostel dah ni, nak solat. 
Aku dah kering idea nak bebel apa kat blog ni T_T*

Disebabkan si Shahrul tu lambat lagi nak muncul mari kita habiskan karangan entri ni.
Hhhhhmmmmmm......... *krik krik krik krik krikk*
nak taip apa wehh???
Aku duduk kat cafe ni sorang-sorang,
jagakan laptop mamat ni,
online blog,
update blog,
taip entri,
pura pura macam busy buat assignment je gayanya ni.
Bananananana !!!!! -____-
Guten abend! kbai, Adious, chiou!


Monday, 14 July 2014

SC Fund Raiser 2014


Haloo peps. Hari tu kan hari sabtu aku ada pergi satu charity event ni. Charity event ni kat Ruang ss18/6 Subang Jaya. Event ni namanya, Small Changes Big Difference. Event ni disupport kuat oleh my hebat team, Bonafide Academy. Taiko dia of course laa my mentor, KMC Aiman Manan. Besttt gilaa, ada ramai artis Malaysia datang support sekali.







okay that's all nak share. Actually malas nak taip and bebel panjang2. Next time ada story best lagi aku cocet kat sini lagi ye. asslamualaikum kbaiiiii ;)


Saturday, 12 July 2014

Welcome to GMi


Hai assalamualikum wbt dan salam sejatera dan Guten Tag. Guten tag? apa tu? heheheh. Guten tag tu maksudnya Hello dalam bahasa Germany.

Finally hari yang dinanti-nanti kan telah pun tiba. Alhamdulillah dan syukur kepada Nya, aku telah selamat dan secara rasmi nya dah berdaftar sebagai siswi di German-Malaysian Institute, Bangi. GMi, Chikabomaaaa!!!

Isnin lepas, 7 july 2014. Lepas sahur aku siap siap gerak pi GMi untuk pendaftaran July intake 2014. Well, pagi tu memang nervous gila. hahaha well nak masuk kolej dah kan. Pagi tu aku pergi dengan ayah and ibu. Adik2 yang lain nak ikut aku daftar jugak tapi dorang kena sekolah sebab ada exam. HUHUHU.

Okay sampai GMi je, tengok orang dah ramai dah. Sesak gila jalan masuk GMi tu. Ramai bakal siswa siswi yang aku nampak. But the majority is the boys laa. GMi memang ramai bilangan siswanya dri bilangan siswi nya. So kat sana nanti aku ramai boyfiee laa HAHAHAHA

Lepas daftar terus register hostel. Hostel aku tingkat 4. *elehhh sama macam tingkat rumah aku je*Yang bestnya hostel aku tu, aku orang first yang masuk dulu. Students lain belum lagi. So, aku pun geladah semua bilik macam polis buat serbuan jual dadah. Aku dengan ibu check setiap satu bilik. Nak check yang mana sesuai untuk aku. Then finally aku pilih bilik no 3 which is ada tingkap yg boleh tengok view kat luar. Angin pun kuat je kalau buka tingkap. Tu yang heaven tu HEHEHHEHE

Setiap hostel ada 5 orang penghuninya. Roomates aku ada 4 orang. First Balqis dari t'gganu, Myra dari Melaka, Sariyah dari Jengka 19, Pahang *nanti nak raya rumah dia hehehe* and lastly, Nadia from Kedahhh. Hahhh all around the Malaysia aku punya roomates. Dorang pun sama course dengan aku, Network Security.

Orientation Week

Okay orintasi kat GMi ni berlangsung selama seminggu. Start isnin petang sampai lahh Jumaat sebelum zohor. Sepanjang orintasi ni kami semua dikendalikan oleh akak2 and abang2 OC which is senior sem 3. OC ni macam ahli urusetia kat kem laa tu. So dorang ni semua bertanggungjawab menjaga dan guide kiteorang sepanjang orintasi tu.

Pandangan aku tentang orintasi ni, hmmm...okay. quiet nice but yang tak tahan nya mengantuk yang amat sangat! Dah lama dah aku tak tahan mengantuk and tahan tidur ni. Dulu biasa laa, sebab dulu aku ni hantu kem and jambori. Ni tetiba sekali kau terkatup katup tahan mengantuk perhhh memang slumber party laaa jawabnya orintasi ni.



Kemudahan awam dan asas

Kemudahan kat GMi aku boleh kategorikan sebagai AAA class *yeahhh tepuk tangan sikit :D *. Bagi aku GMi ni kaya. Kaya yang aku maksudkan ni cukup segala kelengkapan kemudahan. Hostel ada, cafe ada, bistro ada, cyber cafe ada, library ada, kedai printer ada, machine ATM nak cucuk duit pun ada, gym nak bagi badan sado2 tu pun ada, dobi laundry pun ada, nak tengok astro pun ada. Semua pun adalahhh!!! So students kat sini takde laa terumbang ambing dorang nak survive nanti. Parents takdelah risau sangat macam mana students nak hidup nanti.

okay so tu jelaa nak cerita pasal moment sepanjang minggu ni. Sekarang ni pun aku kat Puchong lagi. InsyaAllah malam ni aku fly balik German *ecehhh fly German gitu ahaksss :P* Rabu nanti baru start class, rabu nanti first day aku sebagai siswi di GMi. Ohhh yaa tak lupa jugak Rabu ni jugak ada birthday girl. Orang tu dah nak official 8teen dah. HEHEHEHE. Celebrate birthday dengan NWS 5 and GMians laaa. *you all bagi hadiah tau :)* kbaiiiii ;)
Monday, 16 June 2014

Bommbastic FIS!!!


Yuhoooo. Apa khabar semua? Hebattttt!!!

Okay. My current mood is super damn excited anc happy!!! Hari sabtu and ahad akuyg lepas sangat sangat lahh gempakk dan hebatttt!!! Normally sabtu and ahad org lain bermalasan kat rumah kan tpi aku dipenuhi dengan macam macam ilmu pasal kehidupan.

Sabtu and ahad aku pergi training Full Impact Seminar. Memang full impact gilaa. Environment and knowledge punnn super gempak nak habis. Hari pertama, sabtu we all start from 9am until 23.05pm *hambekkk kau dari pagi sampai malam* . Satu hari tu memang full day duduk dalam dewan IUMW Kota Kampus KL. Sejuk dalam dewan tu tak yah cakap laa. My hands were shaking cold all day along.

Hari pertama macam macam ilmu yg aku dapat. Ilmu yg Jarang dpt kat luar. Banyak game yg berkait dgn teamwork and leverage. Speaker pada hari tu adalah seorang motivator iaitu Dr Yusri. Dr yusri ni memang lawak gempak gilaaa. Setiap kata2 yg dikeluarkan penuh dgn nasihat dan jenaka.

Ada satu game yg aku paling suka hari sabtu tu. Pujian positif. Game dia mcm ni...setiap baris tmpat duduk dikehendaki mengucapkan kata2 atau pujian positif kpd org yg duduk paling hujung iaitu digelar station. Station ni hanya boleh senyum dan cakap TQ. Tak boleh bergerak kemana mana. Then setiap org dalam satu baris tu pergi kat station ckp 3 benda positif tentang org tu. Then bila tiba turn aku yg jadi station ramai yg buat aku tersenyum smpai ke telinga. Yang paling terharu sekali ucapan dari leader aku, Tan Ke Jun. Dia kata,

"Farhana, you are my hebat leader. Even you are 18 but you have mature mindset about yout future. You are really penyabar to ur downlines. You are a really good follower. I know you can be the next KMC in Bonafide. Be strong and dont give up no matter what happen. You are champion!"

Then terus aku rasa terharu yg teramat sgt. Aku terus hug leader aku. And that was my first hug to my leader spnjang 4 bulan dalam family Bonafide Academy. And of coz crystal tears running through my eyes. Heheheheh :')

Hari kedua, hari ahad Dr Yusri tu ajar mcm mana nak jana kekayaan dengan emas. Dari situ aku belajar mcm mana nak invest dgn emas supaya emas yg dilabur mnjana pendapatan yg berganda ganda dan berterusan. Hahhhh kat sekolah takda belajar mcm mana nak buat duit yg banyak. Belajar duit pun dalam subjek matematik UPSR dulu. Tu pun macam mana nak kira duit je.

Game hari ahad yang paling aku suka adalah tulis 8 notes utk orang yg dah pimpin, bantu and berjasa kat kita dlm bisnes ni. Time tulis notes tu ayat bunga bunga power aku bagi. First note of coz aku tulis for my direct upline, Ke Jun. Second for my partners yg setia, Ain then for my super hebat and luarbiasa mentor, Mr Aiman Manan then for the legend mentor, Mr Murali Darvin, my sideline partner, Syiera Adam, my another hebat and amazing leader, mr Aliff Nashrim and for partner in other group, Afiq Safwan. And also dont forget for Father of wave 5, Mr President Dr Jason Kok.

I also got the notes from others. Thank you for all the heartful notes guys!!^,^ you know what? The feeling dapat notes yg kiut miut tu rasa macam artis daaa hahahah ;P

The best part about sending those heartful notes is i was very seldom right the notes for Afiq Safwan. The partner from Elevation. Actually i dont know who else i want to give. Then suddenly i remember him. Afiq Safwan is partner from group Elevation *which is Bonafide big competitor group* Aku kenal dia pun dari IG. Tu pun sebab aku ada post gambar optiberry then banyak guna hastag utk caption. From that kteorg asyik tembak like kat gambar masing2 then "HEBATTT" tak henti henti. Dia pun hebat juga utk sama2 berjaya dalam platform ni. He's also cute but the sad thing is he's already married. Huhuhuhu :(

Hari ahad habis awal sikit. Sebelum maghrib majlis dah bersurai. So tu lah dia cerita dua hari aku yang gempakk bommbastic hebat tu. Panjang juga ehh post aku kali ni. Bosan? So what who cares hahahahah. Sebelum tu, nahh. Cuci mata dulu tengok gambar ni semua yaa. Kbaiiii
*front entrance IUMW*

*Opening first day by MMC Theenes*



*Hebat speech from Mr President*


*He's the one. He's the champion. He's my mentor!*








*Special and heartful note from my upline :')*





HEBATTTTTT SEMINAR EVERRRR!!!!
Friday, 6 June 2014

To do List Things and Stuffs for GMi


Haloooo blogger sekalian. soon I'm gonna further my study at GMi, Bangi. Bila orang tanya aku nanti sambung mana, aku jawab GMi mostly muka dorang terkejut like macam tak sangka. HEHEH. Presepsi muka dorang macam kata "Wahhh study kat GMi.Hebat budak ni." :p heheheh. Well, GMi kan. Kat situ study memang super tough gila. Bebudak dia pun laku untuk apply kerja nanti.

Okay aku enroll kat GMi tu nanti awal July nanti. *July bulan puasa kan?* Yeap aku daftar bulan puasa nanti. Tahun ni beramadan lah aku dengan GMi-ans di sana.HUHUHU. Harap2 aktiviti untuk junior nanti tak tough sangat. Lagi2 bulan puasa kan. HUHUHU.

Okayyy *next perenggan je mesti start dengan okay, kenapa ehh* Bulan depan dah nak mula hidup yang baru. So aku pun tak sabar nak ke alam kampus ni. Biasa tengok kat filem and drama je. Acano laa zaman aku nanti. Disebabkan excited nak pergi college nanti aku pun dah start nak prepared barang2 untuk ke kolej nanti.

Sebelum ni aku tak pernah duduk asrama ke apa. So aku taktahu barang apa nak pack utk ke kolej nanti. Yang aku tahu, nak pack barang nak pergi kem pengakap 3 hari 2 malam tu je. HUHUHU. Jadi aku pun surf laa kat tenettt ni barang apa kena bawak utk kolej.

Thanks to kalcubemaster untuk 2 video bawah ni. Sangat2 berguna untuk newbie kolej yang mcm aku ni.




Video bro haikal ni sangat membantu untuk bebudak lepas SPM yang nak further study. Btw, since tengok video ni, aku layan semua video dia yang lain. sebab apa? sebab dia ni suka memebebel bercakap tak henti2 dalam video dia. Best and kelakar. Korang trylah tengok video dia kat youtube.

Selain video ni, aku compare jugak list barang keperluan kat blogger yang lain. Kalau korang malas nak pikir barang apa nak bawak, rajin2 lah google. Nanti encik Google tu paprkan beberapa blog yang ada entri pasal barang untuk kolej/uni. Antara yang menjadi sumber rujukan aku ialah>>>

and

So sekrang list dah siap tunggu nak shopping je. Barang aku ni nanti InshaAllah 80% beli kat Daiso Japan kat IOI mall tu nanti. Shoppin kat situ jimat. RM5 je satu barang.

okay that's all for now. ohh ya lagi satu nak cakap. Aku memang sambung study tapi business tetap jalan okay. Heheheh. Assalamualaikum dan terima kasihh byeeeee ~
Wednesday, 4 June 2014

Worldless Wednesday


Amaran keras! Never ever forget THEM>>>
↓←←←←←←←←←←
→→→→→→→→→→→→→→→→→→→↓
↓←←←←←←←←←←
      ↓←←←←←←←←→→→→→→→→↓
      ↓                                                              ↓
      ↓                                                              ↓
      →→→→→→→→↓←←←←←←←←←



P.s: sorry for the mounts of arrows there ;)
Monday, 26 May 2014

Self Motivated




Salam kepada mata mata yang membaca ni. Here what i have to say...

When things go wrong as they sometimes will, when the road you're trudging seems all up hill, when the funds are low and the debts are high and you want smile, but you have to sigh, when care is pressing you down a bit, rest if you must but dont QUIT.

Life is queer with its twist and turns. As everyone of us sometimes learns and many failure turns about. When you might have won had stuck it out, dont give up even though the pace seem slow. You may succeed with another blow. Success is failure turned inside out. The silver tint of the clouds of doubt and you never can tell how close you are. It may be near when it seems so far. So stick to the fight when you're hardest hit.

It's when things seem worst that you must not quit. That's all. So you must not quit to anything you feel it can make you HAPPY FOREVER. I just wanna share it with you. Let's make your dream comes true. A champion is someone who gets up even when she can't. Let's make everything is okay in the end. If it's not okay then its not the end for us...^_^


Monday, 5 May 2014

Bonafighters!


yu hooo what's up peps?? Hebattt !!! hahahah . Kalau Bonafighters mereka jawab "HEBAT!!!" bila orang tanya apa khabar. Even masing2 ada masalah sendiri tapi we all tetap HEBATTTTT!!! Sebab we all percaya "Winners always find solutions, loser find ALASAN"

Okay Imma Bonafighter at KL. Now I'm running a business. An education business. Kalau kita tengok kan orang kat luar sana banyak buat business kecantikan, kesihatan, kosmetik, jual handphone, tudung, busana, butik, kek, kuih, printing, designing and whatsoever la kat luar sana tu. Mereka semua tengah sibuk berlumba lumba bersaing sesama sendiri nak rebut customer. *orang sibuk cari rezeki*

Kalau yang kesihatan mesti kata "makan ubat ni kita jadi kurus", " makan ubat ni kita jadi cantik", "minum susu ni badan sihat kuat bagai" huhhh saingan sengit kan. Plus kalau yg kecantikan pulak mesti orang yang jual tu kena jadi cantik jelita dari atas samapai bawah dulu. Barulah customer nak beli kan. itu semua produk sampingan. produk kehendak. tu semua sunset business.

Lain pula ceritanya dengan bisnes pendidikan yang sedang saya usaha kan ni. The sunrise business. Pendidikan, education. Okay i nak tanya dulu, ada tak parents kat luar sana kata "Eh tak payah lah hantar anak aku pergi sekolah, pergi cari kerja terus". Tak da kan. Sebab education ni penting. education is necessity. Kalau takda education acano anak tu nak pandai kan? acano anak tu nak dapatkan perkerjaan yang bagus kan masa depan nanti kan?

Btw, korang tahu tak company apa yang buat bisnes education ni? hahhh teka lah. Heheheh. tak tahu kan? hahhh company yang buat bisnes education hanyalah 1% dalam Malaysia ni. the rest all produk kecantikan, kesihatan, kosmetik. So company bisnes yg aku tengah buat ni kurang saingan dengan company kat luar sana. Actually takda saingan langsung sebab company memang HEEEEEEEEEBATTT!!! yayy :D ahhahahah

Bukan nak berlagak. Cuma kalau nak buat bisness kena pandai la tengok background company and product semua macam mana. Market size pun kena tengok juga. Dari situ la kita nak dapat profitnyaa. $$$$. Since dah join bisnes ni minat aku dalam bisness ni jadi super excited. Sebab apa? sebab company, product, group, leaders and all the partners are super HEBATTTT!!! they got everything . the system also. HEHEHEHEH. *excited to the max* >.<

Okay that's all my sharing today. Heheheh. Kalau korang nak jadi partner sepejuangan Bonafighters juga just whatsapp me 0176303798 or say "hello Bonafighter" to my wechat farhana_zamri . Okay may allah bless u all. See u at the top! See yaaa~ ;)


Monday, 21 April 2014

New page of ME


Yuhoooo. Halooo. Hahh dah lama tak cocet kat blog kan. Ada tak sesiapa rindu aku???. Huhh takda? Okay takpa. NEXTTT!!!

Sorry dah lama tak update blog. Maklumlah since jadi business woman ni makin busy dgn appt, coaching,meeting and training. Farhana buat bisnes??? Bisnes apa?? Hahh actually aku sedang menaiki tangga untuk mengapai impian dan harapan aku yang dah lama aku pendam.  Aku sekarang tengah sibuk mengejar impian aku. Impian aku ni bukan setakat hangat2 tahi ayam je. Ni impian yang menentukan hidup mati aku pada masa hadapan.

Dengan kata lain aku tengah sibuk activate kan plan B aku utk future. Plan A aku nak study tinggi2 sampai gayat. Plan B aku nak back up kehidupan dan ekonomi aku pada masa depan. *huhhh besarnya plan* Donald Trump selalu kata "THINK BIG!!!" So aku pun think sebesar besar besarnya lahhh. *tak tidur seminggu dibuatnya*

Sekarang aku tngah nak habiskan apa yang dah aku mulakan. Yelaaa takkan kau dah gigit sebiji buah apple then kau nak bagi orang lain makan pulak kan. Samalah dengan apa yg tengah aku usahakan ni.

Walau bagaimanapun, orang yang nak berjaya memang banyak cabaran dan dugaan yg perlu ditempuhi. Macam aku ni ramai kekawan aku rejected and ignored aku sebab aku buat benda ni. Huhhh orang melayu ni memang ada je yang tak puas hati. Huhuhu mulut orang memang kita tak boleh tutup. So just let it go laa. Aku tak kacau hidup kau janganlah kau kacau hidup aku.

Anyway, aku buat semua ni pun sebab aku sendiri tahu KENAPA aku nak. Sendiri tahu macam mana background family. Sendiri tahu apa diri sendiri nak. Sendiri tahu apa yang akan berlaku kalau tak buat keputusan sekarang. Huhhh tepuk dada tanya selera lahh bro.

Peluang datang tak kira tempat dan masa. So choose wisely okay. Assalamualaikum... ;)



Thursday, 6 February 2014

Luaskan Lawakmu Nadzri



Jumaat ni jom kita pakat ramai ramai pergi Stadium malawati Shah Alam nak? HEHEHE Shah Alam je pun. Aku memnag nak pergi tapi tiket tak book. So conclusion nya aku tengok Sepahtu beraksi kat rumah jelaa sambil peluk bantal busuk. HUHUHU

Okay kepada trio Sepahtu, Jep, shuib and Rahim *aku tak tau korang ada baca ke tak benda ni* saya salah seorang penyokong, peminat setia, tegar, kuat, tetap kumpulan Sepahtu. You all can do it. Luaskan lawak mu Sepahtu. Don't stop make people LOL.

Nadzri a.k.a Jep, stay humble because that's the 1st reason why I adore you so much, also the other fangirl outside there. Kekalkan penampilan anda yang semakin hari semakin memikat hati para wanita yang melihat anda and also Jep got the smile that could light up the whole town. HEHEHEH *gilalah wehh aku ni :D*

Last but not least, may the odds be ever on your favor SEPAHTU

LUASKAN KUASAMU NADZRI !!!!!!!!!


*Ya Allah kacaknya dia. :'D*

Thursday, 9 January 2014

I wanna change my life!


*pada minit ke 9.45 is the most Jep's quote that I love to hear and keep on remind it for myself"

"...daripada situlah kita mencapai ke tahap yang lebih tinggi. Orang start pergi ke 10 pun mula dari 1,2,3,4,5 dan saya pun menuju ke arah itu..." - Mohd Nadzri b Zainal Abidin

p.s: Let's make business at KENSHIDO  :D
Wednesday, 1 January 2014

Intentions



Azam 2014
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
Bissmillahirrahmanirahhim...
Semoga Nurul Izatul Farhana binti Mohd Zamri tabah dan sabar dalam menghadapi dugaan dan cabaran yang mendatang. Amin :)

p.s: Doa kan saya cepat-cepat naik pelamin dengan Mohd Nadzri / Jep Sepahtu. BAHABAHAHAH :D :P