Sunday, 8 September 2013

Berpaling muka


     

Heyy peps. I'm just back from Sir Kugahn's class. Two bus. Well I have to take two bus because the bullshit Metro21 are not punctual. And I may have to wait for a long time. So I decided to take rapid U69 and T513. If I take metro 21, I may not right here now. HUHU

Semalam *start guna bahasa pasar* dah study Physic and Pen. Islam. Hari ni study Maths sebab esok paper Maths. Maths ni tak susah pun nak score. Mid year lepas aku dapat A *mohon jangan riak* Alhamdulilah. Trial nak A+ boleh? HEHE. Maths kemain target tinggi-tinggi melangit. Kalau addmaths, alamak! Lulus pun cukup laa. HUHU -__-

Okay cerita tadi takda kena mengena dngan title kat atas. Mesti korang tertanya-tanya kan aku nak cakap apa pasal berpaling muka ni. Sebelum aku nak cerita pasal berpaling muka ni, marilah sama-sama kita menghayati Hadis di bawah ini...

*click for zoom in*

Ini adalah Hadis yang ada dalam silibus subjek Pen. Islam. Perpaduan Teras Kejaaan. Semalam study agama and tajuk ni adalah salah satu yang aku study semalam. Tengah tekun berlajar, mata aku yang cantik ni tetiba tertangkap maksud istilah berpaling muka, iaitu tidak bertegur sapa dan hidup dengan cara yang mementingkan diri tanpa mempedulikan orang lain. Setelah membaca statement tuh, rasa macam kena batang hidung sendiri je. Hadis kat atas cakap "jangan benci membenci, jangan berpaling muka". Well, aku sememangnya tak terkecuali daripada golongan -golongan tersebut. Aku benci orang tu, benci orang ni, sombong dengan orang tu, sombong dengan orang ni. HUHU *hiee buruknya peragai awak!* :( Ya aku mengaku aku ada pergai buruk tuhh. So aku kena baiki sikap terhadap melayan orang lain dengan berbudi pekerti dan berbudi bahasa. Well, kita kan rakyat Malaysia yang kaya dengan budi bahasanya. 

Orang Islam dilarang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari. Okay that's really make me snapped. And automatically the awkwardness between me and him flashed through my mind. Jika nak dikira dah berapa hari, berapa minggu, berapa bulan, boleh dikatakan lama aku tak tegur dia. I means takda lah tak tegur langsung. Just tanya benda yang penting-penting je dan yang terpaksa je. and lepas tuhh buat muka tak kenal je. 

Okay bukan nak salahkan sesapa pun. Tapi, bila fikirkan balik pasal "Orang Islam dilarang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari." tuhh aku rasa aku ni macam terlalu selfish and arrogant and ego. Satu sekolah, satu kelas, uniform pun sama warna. Tapi...erhhhh...entahhlahh! Payah lah dia ni. Aku pun tak faham. Ke aku yang keras sangat nak buka mulut tegur dia. waduhh susah ahh macam ni. Macam mana nak jawab exam dengan tenang dan aman kalau benda ni asyik berlegar-legar dalam kepala. Ya Allah berikanlah aku petunjuk untuk menyelesaikan masalah ini. Aminyarabbalallamin. 

Okay aku dah merepek tah apa apa tah. Tu je laa kot aku nak cerita pasal berpaling muka melalui pengalaman aku ni. Kdah aku nak iron baju sekolah ni. Bye~