Monday, 24 June 2013

Jerebu oh jerebu!


    

Hello to all blogger. Uhuk uhukkk uhukk!!! *batuk >.<* Haishhh jerebu punya pasal laa ni. Usually, pagi2 aku bangun pergi kat balkoni hirup fresh air, best jee. Tapi, since dua tiga hari ni udara tak berapa nak fresh. Bukan tak bereapa nak fresh pun dah memang tak freshh dah. Dah tercemar!

Oh no! How can I converting Oxygen to Carbon dioxide comfortably while the air was been polluted by the stupid forest fires in Riau, Indonesia. Macam bodoh! Dorang buat hal, negara kita yang dapat padahnya. I'll sue you! :P

Jerebu ni jugak berpunca daripada pergerakan angin barat laut dan angin barat daya yang bersilih ganti. Hal ini kemudian akan kekal untuk monsun barat daya sehingga bulan Nov nanti menjadi punca jerebu ini ditiup masuk dan kemarau akan berlaku dalam tahun ini. And ini menunjukkan jerebu yang paling teruk yang pernah Malaysia alami.

And effect from these haze, several schools were closed today (Monday, June 24 2013).That's why I can blogging, twittering, facebooking and online all day. HAHA. *habis jugak karang kuota internet ni*

Schools have also been declared closed in parts of Malacca, Selangor, KL, Pahang and, N9. Berdasrakan daripada sumber laporan media, Datuk Seri G Palanivel *Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar* memaklumkan semua sekolah di Selangor dan KL ditutup berikutan kualiti udara yg semakin buruk akibat jerebu.

So, to all Esempians, dah cuti tuh duduk rumah diam diam. Jangan nak gedik gedik keluar jejalan dating dengan pakwe ke, makwe ke, duduk rumah je!. Dah duduk rumah tuu reti reti lah sikit minum air banyak banyak and rajin cuci muka and tangan. Lagi-lagi kita yang teenagers ni, kena rajin jaga muka. Plus kalau terpaksa juga nak keluar rumah pandai-pandai korang pakai mask. Ini semua untuk jaga kesihatan korang juga sementara kita sama sama tengah mengalami darurat jerebu ni.

Kalau nak dibandingkan IPU kat Puchong ni dengan Muar and Ledang, IPU dorang dah mencapai diparas bahaya. 500+. Gila kau! Kalau dipandang dengan mata kasar mesti orang ingat macam kat negara bersalji. Tapi hakikatnya, darurat jerebu. HUHU. Uhuk uhukk uhukk! Hmm batuk lagi!. *cehh olok olok je*

Okay, hari ni cuti. So, tak payah hantar project add maths. Print pun belum lagi. HAHA. Nak print macam mana, darurat kan. :P . Makin sikit lah markah aku akan dapat nanti. Wateva! okay that's all for now. Bye ~

p.s: Bila boleh sambung sekolah semula? I miss my crush laa! :'/