Sunday, 30 June 2013

Ramadan is coming!


       

Assalamualaikum w.b.t. Dear my fellow stalkers, may peace be with you all. Today is the last day of June, and tomorrow is the beginning of July and I'm fairly excited because Ramadan is coming!!! HAHA

I love Ramadan, it's my favourite month and I'm sure many of you will agree when I say it brings us all so much closer to our deen and our God. Not that we shouldn't always strive to be close to Him, but especially in Ramadan as we no excuse...

When Ramadan comes, the gates of the garden are opened, the gates of the fire are closed and the devils are chained up.
[Bukhari and Muslim]

Allah says in Al-Quran:
'Oh you who believe, fasting is prescribed for you as it was prescribed for those before you so that you may become pious.'

Ramadan is the month in which sins are burned to ash. Those who fast in the month of Ramadan believing in Allah and his Messenger (SAW) and seeking reward, all their past sins are forgiven.
[Bukhari and Muslim]

No slave fasts one day in the way of Allah without Allah distancing him 70 years journey away from the fire on account of that day.
[Bukhari and Muslim]

Whoever fasts experiences 2 joys. He is joyful when he breaks his fast and he is joyful because of his fasting when he meets his lord.
[Sahih Muslim]

The sleep of the fasting one is worship, his silence is glorification, his good actions are multiplied, his prayers answered and his sins are forgiven.
[Al-bayhaqi]

There are so so so many blessing in this holy month. The prophet (SAW) said:
'If my Ummah knew what was in Ramadan they would wish that the whole year was Ramadan.'

Subhahanallah, I pray to Allah to guide us all this Ramadan and bless us with His glorious blessings. I pray we make the most of this month and we are pardoned by the Almighty for all the wrong we do. I pray He fills our hearts with light and love for Him and for His Prophet (SAW).

Ameen :)

p.s: My birthday also just around the corner. Don't forget to wish ya ^_^ and sorry for my grammar mistakes.
Friday, 28 June 2013

Ganti Puasa

   


Assalamualaikum...kum apa kumpul, pul apa pulang, lang apa langsir, sir apa siram, ram apa rambut, but apa butang, tang apa tangkal, kal apa kala, la apa laparrr ~

Haishhh tak baik laa cakap macam tuhh. Biasa lah orang berpuasa ni, banyak dugaan.

Okay hari ni hari kedua aku ganti puasa. Tahun lepas aku 'cuti' sekolah puasa 6 hari. ABC lahh, bukan sengaja aku tak nak puasa pun. So aku kenalah ganti puasa yg aku tinggal tuhh. Orang lain semua dah habis ganti. Aku ni jee yang baru terhengeh hengeh nak ganti. Hmm...mengikut pengiraan aku, nak ganti 6 hari tuhh sempat kalau aku tak stuck dengan aktiviti berat.

Actually, dari minggu selepas cuti lagi aku dah ada nawaitu nak ganti puasa. Tapi disebabkan kesibukkan akak Pengakap kita ni, tertunda lah hari nak ganti puasa. Alhamdulillah, semalam dah 1 hari ganti and hari ni dah separuh hari aku berpuasa *5 jam lagi nak berbuka*. So tinggal 5 hari je lagi kena ganti.

Okay sekarang tepat pukul 2.19 p.m. *bila larut malam suasana sepi tara-cu-ca tara cu-ca-ca* Hah dengar tak suara sumbang yg berkumandang tuhh? Tuhh bunyi perut aku yang tah kali ke berapa tah dia berbunyi. Lambatnya nak berbuka. HUHU.

Nanti buka juadah apa ye? Semalam nasi goreng. hari ni nasi goreng lagi kot. Tak kisah ah juadah apa pun nanti, kalau berbuka dengan teguk sebotol air sejuk pun dah terasa nikmat berbukanya tau. HEHE.

Okay that's all for now. I want to take a nap, nanti nak masak utk berbuka, malam nanti ada class Chemistry Sir Thenarassu. Wuhooo~ *penatnya menjadi Farhana Zamri*

Till then, bye ;)

*saya mengidam ini :P *
Monday, 24 June 2013

Jerebu oh jerebu!


    

Hello to all blogger. Uhuk uhukkk uhukk!!! *batuk >.<* Haishhh jerebu punya pasal laa ni. Usually, pagi2 aku bangun pergi kat balkoni hirup fresh air, best jee. Tapi, since dua tiga hari ni udara tak berapa nak fresh. Bukan tak bereapa nak fresh pun dah memang tak freshh dah. Dah tercemar!

Oh no! How can I converting Oxygen to Carbon dioxide comfortably while the air was been polluted by the stupid forest fires in Riau, Indonesia. Macam bodoh! Dorang buat hal, negara kita yang dapat padahnya. I'll sue you! :P

Jerebu ni jugak berpunca daripada pergerakan angin barat laut dan angin barat daya yang bersilih ganti. Hal ini kemudian akan kekal untuk monsun barat daya sehingga bulan Nov nanti menjadi punca jerebu ini ditiup masuk dan kemarau akan berlaku dalam tahun ini. And ini menunjukkan jerebu yang paling teruk yang pernah Malaysia alami.

And effect from these haze, several schools were closed today (Monday, June 24 2013).That's why I can blogging, twittering, facebooking and online all day. HAHA. *habis jugak karang kuota internet ni*

Schools have also been declared closed in parts of Malacca, Selangor, KL, Pahang and, N9. Berdasrakan daripada sumber laporan media, Datuk Seri G Palanivel *Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar* memaklumkan semua sekolah di Selangor dan KL ditutup berikutan kualiti udara yg semakin buruk akibat jerebu.

So, to all Esempians, dah cuti tuh duduk rumah diam diam. Jangan nak gedik gedik keluar jejalan dating dengan pakwe ke, makwe ke, duduk rumah je!. Dah duduk rumah tuu reti reti lah sikit minum air banyak banyak and rajin cuci muka and tangan. Lagi-lagi kita yang teenagers ni, kena rajin jaga muka. Plus kalau terpaksa juga nak keluar rumah pandai-pandai korang pakai mask. Ini semua untuk jaga kesihatan korang juga sementara kita sama sama tengah mengalami darurat jerebu ni.

Kalau nak dibandingkan IPU kat Puchong ni dengan Muar and Ledang, IPU dorang dah mencapai diparas bahaya. 500+. Gila kau! Kalau dipandang dengan mata kasar mesti orang ingat macam kat negara bersalji. Tapi hakikatnya, darurat jerebu. HUHU. Uhuk uhukk uhukk! Hmm batuk lagi!. *cehh olok olok je*

Okay, hari ni cuti. So, tak payah hantar project add maths. Print pun belum lagi. HAHA. Nak print macam mana, darurat kan. :P . Makin sikit lah markah aku akan dapat nanti. Wateva! okay that's all for now. Bye ~

p.s: Bila boleh sambung sekolah semula? I miss my crush laa! :'/


Friday, 21 June 2013

Kepala Blog

 
   

Salam sejahtera. Look up please! Figure something? Yeahhh. I got my new header. Sebelum ni tajuk "The Story of Us" menjadi kepala blog ni. I have no idea why i choose that word as my official blog title. Hmm...it's remind me to Taylor's song. That song meant something to me. Nahhh I think most of you are already know 'that' story. So I don't need to explain it :)  I used to be a Swifties before until I knew she was being gedik gedik with Harry. HUHU. People change.

Okay I'm not gonna talk about that b!tch. Okay my new header, what do you think? HEHE. Nothing special, just simple. I curi that picture from google images. Disebabkan kebosanan yg melanda, click gambar sana sini and edit macam macam. Dan akhirnya terhasil lah gambar berukuran 850x451 ini.


Actually, lama taw nak cari gambar yg match dengan blog ni and pengalaman tuannya. Sampai penuh tabs kat google chrome ni aku buka. Scroll down sana sini, sampai naik juling mata ni. I choose this pic because I love the angle of the shot and the view of the sunset. Plus I like the posse of that girl, sitting on the road and I don't know what was she doing that? Playing batu seremban, maybe? HAHA. But it's perfect for my blog header.

Okay nothing to say anymore, just wanna share my latest update on this blog. Hehe. *berlagaknya makcik ni -.-*

Okay till then, assalamualaikum and tata ~
Tuesday, 18 June 2013

Tiring, sighing



Patutnya lepas cuti, pelajar perlu fresh up balik mind dorang setelah puas cuti lama lama. Ini tak. First week after hols dah macam macam benda baru terhenggeh-hnggeh nak buat. Awal-awal tahun tak nak pulak buat. Tahun ni takwin tak sistematik. Berterabur!. *nasib baik tak ter-caps lock* Hishhh orang penat tahu tak, tension taw kena rushing sana sini. Patutnya aku kena start concentrate kat SPM. Ini still busy dengan benda-benda mengarut ni. Kalau ikutkan hati nak je aku lepas tangan, curi tulang. Tapi ibu aku dah ajar dari kecik-kecik lagi, jangan main dengan api. HUHU.

For these two week after hols, I felts like...ughh~ 




Sepanjang dua minggu ni, lepas balik sekolah je mesti macam biskut lemau dah...



p.s: All those co-cu activities pissed me off and makes me exhausted. -___-