Saturday, 31 March 2012

Meh tutup lampu

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera saya ucapkan. Hai hai hai semuanye! *i'm grin :D . Korang tahu tak pasal Earth Hour campaign ? Alahhh yg orang kate kena tutup lampu selame 1 jam tuhh. Tahukan? Kay malam ni lahh tarikh campaign tuh start. I almost forgot about this. Ni pon ter-perasan kat 'merpatibiru' *hapela aku ni -.- Aku semangat nak tutup lampu malam karang. Korang? amacam?

But, before that korang tahu tak ape concepts Earth Hour ni? Tak tahu meh sini aku ajar kau sikit *macam ckgu daa.

MACAM MANA NAK JOIN EARTH HOUR?

Korang tak payah susah-susah nak keluar or pergi mane2 pon. Dok umah je pon. 
  • Date: 31st March 2012
  • Day : Sabtu 
  • Time: 8.30 mlm-9.30 mlm
  • Tempat: Rumah korang / tempat yg korang ada pada waktu tersebut


Kepada mereka yg masih 'kabur' pasal event ni, nahhh aku da prepared FAQ untuk tatapan anda sume. Checkitout ya!

*Eh, itew macam excited nak join but ape yg perlu itew buat?
~ just simple, awak just tutup je semua lampu di rumah awak pada masa yg disebut tadi. Faham tak ni?!

*i have a question! konfius cikit ni. maknanye saye kne tutup sume bende ke time tuh? Like TV, radio, kipas, peti sejuk or senang citer sume bnde yg menggunakan alat electric tuh ke?
~No need lorhh. Just switch off your lamp. okay :)



*Tumpang tanye. aku da terbace soalan and jawapan kat no 2 tadi. aku rase mcm sia-sia je all these things. ade pape changes ke if aku tutup sume lampu ni? Buang mase je!
~Duhh haloo! the main purpose of this event is not to jimatkan penggunaan elektrik je. tapi, sebaliknye sbgai sokongan dalam melakukan the best for save our earth. and THIS ISN'T WASTE YOUR TIME !

*mintak maaf kak, wa nak tanye tak takut ke kalau tutup lampu ni sume bagai. lagi-lagi kalau kluar malam2 bute. tak pasal-pasal terjumpe pulak Hantu. Terutame skali Hantu KakLimah. Wuuuuuuu! Seram tuh! and one more thing, kalau nenek gua nak gi berak kat jamban belakang rumah, nak kena turun tangga. idokk ke dangerous. jatuh berguling pulak org tua tuh.
~tutup lampu mane yg lu rase selamat je. if lu rase berbahaya, no need to tutup lagi-lagi lampu emergecy. okay.

Alright! sumua nya udah geerti ngak??? Faham?! good! moh kite pakat ramai-ramai support event ni . :DD

Friday, 30 March 2012

Happy Handsome 16th

Holaa! FarhanaZamri di sini. HEHE. kejap ye, nak nyanyi lagu HB. But , wait. Testing microphone kjap. 1,2,3 testing~ 1,2,3 testing~ microphone~ . Okay. 1,2,3 mula!

"Happy Bithday to you! 
Happy Birthday to you! 
Happy Birthday to 'budak putra'
Happy birthday to you!"

*29 March 1996

Selamat harilahir, ulangtahun, bornday, birthday yang ke-16 kepada Muhammad Syafieq Abdul Razak a.k.a budak putra. Budak putra? taklahh, 'budak banting' laa. HAHA. *pon boleh -.- HOHO. Siape kenal ini anak orang? Huh. huh, huh, tarak kenal kaa? Okay takpe. Meh sini aku nak sharing sikit trivia about him and acano aku kenal die. ^_^ kau tak tanye pon takpe, aku raji nak sharing hari ni.
*curi from......tah lupe! 


  • His name, Muhammad Syafieq Abdul Razak (MSAR)
  • Scout boy
  • ex student in SMK Putra Perdana 
  • the best PM that i ever know
  • bercita-cita tinggi untuk jadi Pengakap di-Raja
  • Koreanators
  • straight A' PMR
  • now study in SMS Banting 












aku kenal die dari Kem Keahlian Pengakap ESEMPI 2011. Actually before kem tu aku da nampak da die join perjumpaan seminggu before kem. Die dari smkpp (36 Sepang) and 2 orang members die dtg nak buat ujian XPDC 8km. First pandang, watlek je. Sekali kalau die bagi command untuk lapor, perhhhh..... semartt derrr! then dua kali pandang, "comel jugak ehh budak ni!" :P

Then, time kem. tak expect pon die dgn 2 members die yg lain join kem kami. then i'm shocked! O_o HOHO. 
  • Ujian lencana Maju - isyarat sulit pengakap. Aku stuck kat isyarat "ada perkhemahan" . aku lupe simbolnye. And kami buat discussion secara senyap2. Die tolong aku lukis simbol isyarat tuh. Aku pon watlek jee, tapi dalam hati rase lega sebab tak miss soalan tuh. HEHE thanks to HIM ! 
  • Then ujian ikatan/simpulan - sume ikatan die pass! aku jee yang terkial-kial. HUHU -.- aku paling tabik spring kat die time ikatan seraya and ikatan serong. Lawa je die buat. :)
Habiss da citer time kem keahlian. Then after that, aku keep contact dgn die malam-malam. HOHO *habis kredit gua. Tah ape yang kami cocet, family, friends, school, camping, scouting, and bla bla bla. memang lame :P . 

Jambori 1 Belia 1 Pengakap -  Dua bulan selepas kem ahli, baru boleh jumpe die. haisshhh, payahnye nak jumpe kau! excited gilo aku bile Dollah send request kat aku suruh join kem ni. =D . kem ni kat Putrajaya. Sekola die dekat je so, watlek laa. kejap je da sampai. Kami dari Puchong memang ambil mase laa kan. Before kami tiba, die da text aku tanye ade kat mane. HOHO *tak sabor nak jumpe leteww :P

Sampai sane, i'm captivated dgn sume org yg aku nampak. Ramai gilo budak pengakap kat depan aku ni. Ni baru kontijen Selangor. belum lagi 1 Malaysia punyer. Cari tent kami, letak barang yg da mcm nk lari rumah, berkumpul kt dataran. Then, i saw him kt dlm barisan. i'm grinned and my face getting red. Aarrhhh aku segan nk jumpe die. :)) Pura-pura tak nampak, then die tegur aku *i smile ;3 . Terubat jugak rindu :)

HAHAHA. merepek hapetah kau sharing story time kem dgn Syafieq ni, Farhana?! Meroyan aku remind balik memories ni sume. HUHU. okay, aku bukan nak belagak or ape. Just nak share je. Kau nak judge ape ikut kau la. Aku senang member-ing dgn Syafieq ni. Well, he the best ever kawanlelaki yg aku kenal. now die da pindah Banting. Tataw bile boleh jumpe die lagi. Hope dpt jumpe die kt camp or mane-mane jamboree yg akan datang. 

-Once a Scout, always a Scout- :)


Tuesday, 13 March 2012

Sparks Fly

"drop everything now,
meet me in the pouring rain,
kiss me on the sidewalk,
take away the pain,
'cause i see sparks fly,
whenever you smile"

lalalala ~ . Duhh haloo sume. Tahu tak ape yg aku merepek kat atas tuh? Tak tahu? Kay takpe. Meh sini cheq habaq. Ni salah satu quotes yg aku cilok from lyrics Sparks Fly by Taylor Swift. Da lame aku layan lagu ni. Aku dngar lagu ni pon from 'Kilang Muzik' kat Astro Hitz channel 705 *chehhh. Actually aku tak sure ape tittle lagu ni, sebab after lagu ni abis dye tulis "Feeling Love" . Then aku pon mcm -.- . Last2 aku tanye kat Mr. Google. HEHE *sayang pakcik google!. Click sane sini, finnally aku jumpepon. Sparks Fly by Taylor Swift. Wuhooo! Ohyeahh! Then aku layan lagu ni kat youtube. Cari lyrics then melalak. Then download. Itula keje aku. Muhehehe, :3 And lagu kat blog ni pon aku tukar Fall for u to Sparks Fly. HEHE

ni aku sertakan vid from youtube. layan jelaa kay. hehe. *checkitout!


*terima kasih encik Google :3